Norsk nettbutikk  |  Rask levering  Frakt fra 39,-*

Håndskrift er viktig for barnets utvikling

10.02.2024 / /
987

Barn lærer mer og husker bedre ved bruk av håndskrift, viser ny hjerneforskning. Likevel ser vi at skoler introduserer digitale enheter tidligere enn noensinne, og de fleste barn helt ned i førskolealder har tilgang til nettbrett og smarttelefoner. Her ser du 5 grunner til hvorfor håndskrift er viktig for barnets utvikling:

 

1. Motorisk utvikling
Skriving for hånd krever en finmotorisk ferdighet som er essensiell for barns utvikling. Når barn griper en blyant eller penn, øver de på å koordinere bevegelsene sine for å forme bokstaver og tall. Dette hjelper dem med å forbedre sine motoriske ferdigheter, noe som er avgjørende for aktiviteter som å kle seg, spise med bestikk, og til og med delta i idrett.

 

Motorisk utvikling, sjarmtroll.no


2. Kognitiv utvikling
Forskning har vist at håndskrift også bidrar til barns kognitive utvikling. Når de skriver for hånd, aktiveres ulike deler av hjernen som er knyttet til språkbehandling og minne. Dette kan forbedre evnen til å forstå og huske informasjon. Barn som skriver notater for hånd i skolen, har ofte bedre forståelse og husker mer enn de som bare bruker tastaturer.

 

Kognitiv utvikling, sjarmtroll.no


3. Kreativitet og uttrykksevne
Håndskrift gir barn en unik mulighet til å uttrykke seg kreativt. Når de tegner, skriver dikt eller lager historier for hånd, kan de utforske sin egen fantasi og utvikle en personlig forbindelse til skrivingen. Dette oppmuntrer til kreativ tenkning og selvuttrykk som er viktig for å utvikle et mangfoldig sett med ferdigheter.

 

Kreativitet Sjarmtroll.no


4. Bedre skriveferdigheter
Å lære å skrive for hånd er også en nødvendig forløper for å utvikle gode skriveferdigheter generelt. Barn som øver på håndskrift, får en bedre forståelse av bokstavform og struktur. Dette legger grunnlaget for senere skriveferdigheter, inkludert staving, setningsbygging og essayskriving.


5. Reduserer avhengighet av teknologi
Selv om teknologi har mange fordeler, er det også viktig å lære barna våre å balansere bruken av digitale enheter. Å oppmuntre dem til å skrive for hånd gir dem en pause fra skjermer og gir muligheter for fysisk kontakt med ord og tanker.

 


Hva kan du som forelder gjøre for å støtte håndskrift hos barnet ditt?
 

1) Gi tid og rom:
Sett av tid for barnet ditt til å øve på håndskrift. Opprett en behagelig skriveplass med ark og blyanter tilgjengelig.2) Vær et eksempel:
La barna se at du også skriver og tegner for hånd.3) Oppmuntre til kreativitet:
Oppfordre barna til å tegne, skrive dagbok, eller lage historier for hånd. Dette gir dem muligheten til å utforske sin egen fantasi.

 Ta en titt:
Vi har utviklet spennende produkter til barn der tallene og bokstavene har egne personligheter, som gjør det enklere og morsommere for barnet å lære.

 
 
Se produktene her